Anklage: Godsejer pløjede gravhøj ned for juletræer

Onsdag afgør retten, om Bernt Johan Collet ødelagde en 5500 gammel langhøj for at plante juletræer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 5500 år lå en begravelsesplads, en såkaldt langhøj, omgivet af randsten i Vallebo Skov i Vordingborg på Sydsjælland.

I dag er den væk. Stenene er forsvundet, stedet er plantet til med juletræer og der er anlagt en kørevej hen over den tidligere høj. Hvornår begravelsespladsen fra den tidlige bondestenalder er blevet ødelagt er uvist, men ifølge anklagemyndigheden er det sket mellem 2008 og 2012.

Anklagemyndigheden mener, at synderen er godsejer, kammerherre og hofjægermester Bernt Johan Collet, og onsdag afgør Retten i Nykøbing Falster, om det er tilfældet.

Den 30 meter lange og seks meter brede langhøj lå på Lundbygaard Gods, hvorfra Bernt Johan Collet, der også var forsvarsminister i Poul Schlüters regering stående på sit CV, hvert år eksporterer 500.000 juletræer.

Gravhøj ødelagt af maskiner
Det er ikke første gang, at godsejeren er i myndighedernes søgelys i forbindelse med ødelæggelse af fortidsminder. For nogle år siden blev 11 gravhøje på hans ejendom ødelagt af skovbrugsmaskiner.

Også dengang blev han meldt til politiet, men sigtelsen blev frafaldet, da ansvaret lå hos entreprenøren.

Collet har til flere medier undskyldt sig med, at Kulturstyrelsens arkæolog i 2008 skrev, at fortidsmindet var næsten umuligt at se.

- Når selv en arkæolog har svært ved at se højen, hvordan skulle vi andre så kunne, har han tidligere sagt til DR Sjælland.

Hos Museum Sydøstdanmark er arkæolog Henrik Høier ærgerlig over ødelæggelsen.

- Det er trist, at det kan foregå i dag, siger han til Ritzau.

- Tidligere - især i 1920'erne - forsvandt mange fortidsminder på grund af landbruget, indtil man i 1937 fik en lovgivning på området. Men i dag har vi heldigvis ikke mange af den slags sager.

De 11 ødelagte høje er blevet retableret, og det gælder også langhøjen. Men med nye randsten, for de originale er væk.

- Det er jo en slags snyd, medgiver Henrik Høier.

- Og det er ikke sjovt, men vi gør det for at verificere, hvor den har ligget.

Prisen for at retablere langhøjen var på godt 330.000 kroner, penge som Collet forventes at betale. Om det siger han til Weekendavisen:

 - Hvis jeg skal være helt ærlig, så rækker min erstatningspligt ikke længere end til den tilstand, fortidsmindet var i, da det blev beskadiget. Ikke den tilstand det havde 3000 år før Kristi.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik