Pædagog stod alene med 32 børn - nu frygter hun at skulle aflevere sit eget barn

My Lillie er uddannet pædagog og har oplevet at stå alene med 32 børn i en børnehave. Derfor overvejer hun nu at hjemmepasse sin søn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Korsør har så mange forældre valgt at hjemmepasse deres børn, at den lokale spejderforening har oprettet et spejderhold tirsdag formiddag, hvor det stort set kun er hjemmepassere, der deltager.

Og én af dem, der er med denne tirsdag, er My Lillie fra Gerlev og hendes etårige søn. Hun går med overvejelserne om at hjemmepasse ham fra næste år.

quote Det var fuldstændig vanvittigt nogle steder

My Lillie, Gerlev

Hun er selv uddannet pædagog og har arbejdet både i vuggestue, børnehave og SFO – og det er en stor årsag til, at hun nu overvejer at hjemmepasse sin søn.

- Jeg elskede egentlig målgruppen – både vuggestue og børnehave, men jeg kunne ikke holde til at være der. Arbejdsforholdene og normeringer, fortæller My Lillie.

- Så jeg synes, det er mærkeligt at sende ham af sted i noget, jeg ikke selv kan holde til at være i.

Stod alene med 32 børn

Danmark er af de lande, hvor allerflest børn bliver passet udenfor hjemmet, og forældre stiller i dag i højere grad end tidligere krav til, hvad deres børn skal tilbydes i et dagtilbud. I TV2 ØSTs serie Hvem passer mine børn? besøger vi nogle af de steder, der tilbyder noget andet end det traditionelle.

Og i en tid, hvor kvaliteten af dagtilbuddene er til debat, er der opstået en modreaktion. Flere forældre fravælger nemlig institutionerne til fordel for at hjemmepasse deres børn.

My Lillies oplevelse som pædagog var, at der manglede hænder til alle de børn, der skulle passes.

- Det var fuldstændig vanvittigt nogle steder.

- Den sidste børnehave, jeg var i, var jeg alene pædagog til 32 børn. Og den ældste fyldte fire den dag, jeg stoppede. Og så fik jeg at vide, at jeg skulle skrue ned for ambitionerne og tage ja-hatten på, siger My Lillie.

Læs også
Her foregår børnenes dagligdag udenfor: - Det hærder dem enormt meget
Læs også
Her foregår børnenes dagligdag udenfor: - Det hærder dem enormt meget

Til sidst blev det et miljø, hun ikke længere kunne stå inde for.

- Det er små mennesker, man arbejder med. Det er jo ikke bare noget administrativt, der ikke bliver fikset, men når det er børns dannelse, er det bare så vigtigt.

Han skal bare have kærlighed og omsorg

Ifølge Martin Hoffmann, der er forskningsleder og ph.d. i Center for Pædagogik på professionshøjskolen Absalon, så er der et stigende behov for at tænke i mere mangfoldige pasningsordninger.

- Og det vil vi også se stige i fremtiden. Der vil altid være forældre, som synes, at den hverdag og pædagogik, der skal være omkring deres barn, skal se anderledes ud end flertallets.

Martin Hoffmann er forskningsleder og ph.d. i Center for Pædagogik på professionshøjskolen Absalon.
Martin Hoffmann er forskningsleder og ph.d. i Center for Pædagogik på professionshøjskolen Absalon. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

- Flertallet af danske børn bliver jo passet i almindelige dagtilbud – vuggestuer og børnehaver – men man ser jo også hjemmepassernetværk, at den type af tilbud opstår, lige så vel som man har mulighed for at passe sit barn derhjemme og få tilskud til det. Så er det jo en måde at tage ejerskab over sine børns hverdag og opvækst selv.

quote Jeg vil gerne selv kunne forme mit barn

Nanna Kruse Sivertsen, Korsør

My Lillie tror heller ikke, at hendes søn kommer til at gå glip af noget, ved ikke at sende ham i institution.

- Der er jo så mange legegrupper, altså hjemmepassemiljøer, hvis man opsøger det. Og i den alder har de ikke brug for at socialisere med 13 andre små børn.

- Jeg tænker, han bare skal have kærlighed og omsorg og øjenkontakt, så hvis jeg tager et par år ud af mit arbejdsliv, så går det nok også, siger My Lillie.

Man skal bare gøre det

Lige nu bor My Lillie og hendes familie på Gerlev Idrætshøjskole, og derfor sidder de billigt, siger hun. Så de har bevidst prioriteret, at hun kan gå hjemme med deres søn.

- Ja, at det kan være en mulighed, og at man ikke er nødsaget til at have to fuldtidsjobs, for at det kan hænge sammen. Det har været en prioritet, at det skulle være en option, hvor end vi flyttede hen, siger My Lillie.

Læs også
Her kan de små være i børnehave helt til aftensmad
Læs også
Her kan de små være i børnehave helt til aftensmad

Én af dem, der lige nu hjemmepasser sit barn, er Nanna Kruse Sivertsen fra Korsør. Én af årsagerne til det, er også de dårlige normeringer.

- Den anden er, at jeg ved, de første tre år er supervigtige for børn senere hen i livet, og jeg vil gerne selv kunne forme mit barn, opdrage og selv putte det ind i mit barn, som jeg synes, er vigtigt, siger hun.

Hendes råd til andre, der går og overvejer at hjemmepasse, er derfor:

- Start med at melde jer ind i nogle hjemmepassergrupper på Facebook og spørg jer ad. Og så find ud af med din kommune, om der eventuelt er tilskud.

- Og så synes jeg bare, man skal gøre det, siger Nanna Kruse Sivertsen.


Nyhedsoverblik